Uppmaning till alla AIK supportrar: – Köp inte Expressen!

I över 30 års tid har AIK, landets största idrottsförening, och dess supportrar blivit utsatta för en onyanserad, snedvriden och i många fall direkt lögnaktig hetsjakt signerad svensk dagspress med kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet i spetsen. På senare år även ackompanjerade av skattefinansierade etermedier som radio och TV. Exemplen och journalisterna är många som profilerat sig på att skriva ner AIK som klubb, våra medlemmar och supportrar och redan för nio år sedan dödförklarades hela svensk fotboll av en kvällstidning. De senaste åren har detta eskalerat till att inte bara drabba AIK utan i princip samtliga stora svenska fotbollsklubbar och den fantastiska och närmast unika supporterkulturen sett till kvalitén på vår inhemska liga.

Vi välkomnar granskningar och undersökande journalistik om vår klubb så länge den ger en rättvis beskrivning av verkligheten och inte enbart syftar till att jaga lösnummerförsäljning och nätklick genom hårdvinklade skandalreportage och egentillverkade “sanningar”. År 2013 går till historien som den lugnaste säsongen i modern tid på läktarna men trots det var de svarta rubrikerna fler än någonsin.

Bara i år så har AIK:s namn dragits i smutsen av SVT:s uppmärksammade sensationsprogram ?Uppdrag Granskning? vilket fick Expressen att i sin tur publicera en å t t a dagar lång följetong av artiklar. P4 Radio Stockholm har gjort en större belysning av vad man påstår är utbetalda bedrägeripengar till AIK och nu senast så gjorde Dagens Nyheter ett större reportage av att AIK FF:s ordförande deltog i en supportermarsch och i samband med det även kramade(!) en AIK-supporter som hade en luva på sig. Expressens ledarredaktion har varit drivande i försvarandet av de polisfakturor i mångmiljonklassen som drabbat AIK och andra svenska idrottsaktiebolag. Det värsta exemplet torde ändå vara samma tidnings mycket osmakliga artiklar och insinueringar om att AIK försökte lura Ivan Turinas änka och deras gemensamma barn på pengar eller som krönikören Mats Olsson uttryckte saken; “Är lite förvånad över att AIK inte fakturerade för alla vackra ord man sa om Ivan Turina när han dog”.

2013 var också året då vi via en vetenskaplig undersökning (“Klacken utan röst”) från Journalistutbildningen på Göteborgs Universitet fick svart på vitt att medias bild av svenska fotbollssupportrar är snedvriden och direkt negativ i över 50 % av de 728 undersökta artiklarna. Vi anser att den svenska dagspressens samlade svartmålning av våra klubbar och supporterkultur inte står i paritet till de problem som faktiskt finns när så många tusentals människor samlas på en liten yta. De skriverier och slutsatser som media fört fram de senaste åren är i många fall rent horribla och har starkt bidragit till att ge allmänheten en direkt felaktig bild av tillståndet på och runt de svenska fotbollsarenorna samt ett incitament för politiker och polis att helt frångå normal rättspraxis och rättssäkerhet när det kommer till fotbollssupportrar.

Expressen är inte ensamma om sin smutskastning av AIK men de är värst. Gränserna har successivt flyttats fram och fakta och yrkesetik har ersatts av en ensidig och i många fall lögnaktig skandaljournalistik som har medfört att förtroendet för tidningen nu är helt borta. Som enskilda konsumenter och tidningsköpare markerar vi därför på det bästa sättet vi kan göra – genom att inte köpa tidningen Expressen.

Vi uppmanar alla andra AIK-supportrar att göra gemensam sak med oss och hoppas även att supportrar till andra stora idrottsföreningar som upplever sig blivit dåligt behandlade av svensk press att även dom markera sin ståndpunkt. Förhoppningsvis kan det då även bli en påminnelse åt övrig media att allt har sin gräns även för en sådan liten marginaliserad grupp som oss fotbollssupportrar.

När Englands största tidning The Sun 1989 publicerade den nu (ö)kända artikeln “The Truth” som med direkta lögner planterade av polis och politiker felaktigt pekade ut Liverpools supportrar som ansvariga för 96 fotbollssupportrars död så blev det slutet för tidningen i hela Merseyside. Man gick från en daglig upplaga på ca: 200 000 ex. till ca: 15 000. En bottennotering som håller i sig nästan 25 år senare och som innebär astronomiska summor i förlorade intäkter för The Sun.

Om 1000 AIK-supportrar som dagligen köper Expressen skulle sluta göra det så skulle det innebära över 5 miljoner svenska kronor i förlorade intäkter för tidningen – per år. Vi är medvetna om hur svårt det är att få rätt eller nå framgång mot media, den enda svensk som varit framgångsrik där är sannolikt Zlatan Ibrahimovic, men är det några andra som ska lyckas så är det AIK:s alla medlemmar och supportrar. Och som tidigare AIK tränaren och Liverpool spelaren Richard Money en gång sa: “-AIK-fansen är på gott och ont den mest passionerade grupp människor jag någonsin träffat. Och då har jag ändå spelat i Liverpool.”

Köp inte Expressen!

AIK-Alliansen (Black Army, Smokinglirarna, Sol Invictus & Ultras Nord) Firman Boys