AIK-TIFO stoppar verksamheten

AIK-TIFO gick nyligen ut med att man stoppar verksamheten tills vidare, ett beslut som Black Army-Stockholm står bakom.

I 16-års tid har AIK-tifo kontinuerligt tillverkat tifon av toppklass. Under årens lopp har man tillverkat dessa i en mängd olika lokaler samt diverse ytor utomhus. De senaste åren har det blivit allt svårare att få tag på ytor att nyttja som är inomhus. Trots letande har förslag på såväl små som stora lokaler lyst med sin frånvaro. Lägg där till ett trilskande arenabolag så har vi under de senaste åren haft svåra förhållanden, men på ren motivation har vi ändå lyckats utföra tifon som vi känner stolthet över. Idag känner vi inte längre att vi har den möjligheten.

Inför hemmaderbyt mot Hammarby utförde polisen en så kallad husrannsakan på AIK-Tifos container där tifo- och läktarmaterial förvaras. Man påstod att man hade fått ett tips att illegal pyroteknik förvarades där. Då någon pyroteknik inte handskas med av AIK-Tifo väckte polisens aktion irritation snarare än någon oro. De klippte låset och ersatte med ett simpelt cykellås. Till vår förvåning kommer de ändå ut med en mindre väska och säger att de har gjort ett fynd. I efterhand har vi kunnat läsa oss till att väskan ska ha innehållit både pyroteknik samt någon form av narkotika. Väskan i sig tillhör inte vår organisation utan gissningsvis tillhörde den någon av de personerna som befann sig inne på arenan för att tifofixa. Brukligt är att vi på matchdagsfixen ber de som dyker upp att lämna väskan i containern om de tex har alkohol med sig då det inte är tillåtet inne på arenan. Det är lätt att vara efterklok och i efterhand kan det ses som naivt av oss att tillåta personer att förvara väskor, vars innehåll för oss är okänt, i vår container. Vi är dock en ideell förening som alltid är i behov av arbetskraft, vår organisation är inte uppbyggd för att granska alla som vill hjälpa oss och definitivt inte i läge att genomföra visitation på dessa.

Då ett krav från arenabolaget var att containern inte skulle användas som förvaring åt pyroteknik så gav man oss en helg för att tömma containern innan den fraktades bort från arenaområdet. Rimligt kan tyckas, då det var vad som avtalats, men vi känner ändå att vi borde ha fått chans till en dialog innan ett sådant slutgiltigt beslut togs. Istället brukade arenabolaget kollektiv bestraffning mot alla som som sliter ideellt för AIK-Tifo och alla som vill se tifo på läktaren och skänker pengar för det. Till historien hör även de tidigare brutna löftena från arenabolaget vad gäller både förvaring samt tillverkningsyta inne på arenan. Dessutom har vi fått svårare och svårare att få tillgång till arenan samt att arenabolaget börjat fakturera AIK för de tider när vi har tillgång till läktaren. Något som går stick i stäv med hur vi vill att verksamheten ska fungera, den ska inte kosta klubben massa pengar.

Att både sakna tillverkningslokal samt att sakna en vettig förvaring gör att vi i dagsläget känner att det är omöjligt för oss att fortsätta verksamheten. Klubbledningens ovilja att försöka hjälpa oss lösa situationen samt arenabolagets illvilja gentemot oss gör att vi känner oss tvungna att lägga verksamheten på is tills situationen är löst. Vi känner inte längre att vi kan utföra de tifona vi vill göra och vi vill inte fortsätta då det skulle resultera i tifon vi inte känner någon stolthet över. Men då vi ändå räknar med en lösning i sinom tid så kommer vi att fortsätta skramla inför matcherna.

Detta är inte en bojkott som sådan utan enbart ett konstaterande av vad vi upplever som ovärdiga arbetsvillkor. Vi önskar att alla ni som har tankar eller idéer på hur vi kan lösa detta hör av sig till oss per mail. Vi vill fortsätta tillverka tifon, vi är motiverade och vi är hungriga.

AIK FRAMFÖR ALLT // AIK-Tifo