Råsunda i konstform

Har du en vägg ledig hemma så finns nu möjligheten till att föreviga minnet av Råsunda på ett konstnärligt sätt genom de tavlor som konstnären Claes-Göran Lillieborg tagit fram och skapat. I hans webgalleri (http://www.claesart.se/crbst_9.html) kan du nu titta över hans utbud och även beställa antingen original eller en fineprint kopia. Claes-Göran låter även hälsa att skriver man “BLACK ARMY” i meddelandefältet vid beställningen bjuder han på frakten som normalt kostar 100kr.

Vi fick möjligheten att fråga konstnären själv om anledningen till varför han skapat dessa tavlor:

– Hur kom du på tanken att göra tavlorna?
Det finns flera inspirationskällor till bilderna från Råsunda. Temat dök upp när en god vän till mig i Göteborg höll på med en långfilm om GAIS (Det enda laget – premiär 2012). Jag var nere och tittade på klippningen av filmen och slogs av hur starka stämningar man upplever kring ett fotbollslag och dess supportrar. Det var inte svårt att direkt översätta det i AIK-andan och den speciella känsla som finns i Solna och kring Råsunda stadion. När sista året på Råsunda närmade sig var det tydligt att arenan i sig var förbunden med mycket starka känslor.

Själv började jag en del av mitt aktiva yrkesliv (som filmproducent) på Råsundavägen 157 på 80-talet. Och återvände på 90-talets slut för att bosätta mig i södra Råsunda. Att bo i Solna har också varit att bo i AIK-land.

– Vad är din egen uppfattning om Råsunda-gate?
Om det med “Råsunda-gate” menas rivningen av Råsundastadion trots protesterna, är det en komplex fråga. Inspirationen till Råsundabilderna är delvis en slags bearbetning av den känsla av förlust som drabbar oss människor även när byggnader eller platser försvinner. Det blir en slags sorg som också bygger upp ilska och besvikelse (Slussendebatten är ett annat exempel). Det viktiga enligt min uppfattning är att man får möjlighet att sörja och att också få ta med sig de goda och positiva minnen man har. Jag gör det med mitt målande och hoppas att det finns några fler som kan få en positiv känsla från målningarna.

– Favoritminne på Råsunda?
När jag målat Råsundabilderna har olika minnen spelat in i den stämning jag vill förmedla: den positiva förväntansfulla känsla som finns inför en match och som på ett plan symboliserar minnet av Råsunda som arena. Där är det “huset” och omgivningen som är det viktiga för stämningen och bilderna representerar alla matcher som spelats där, inte en match eller ett mål (som till exempel den mot GAIS den 24 maj 2012 när en boll tar sig förbi GAIS målvakt först i den 92:a spelminuten) eller en spelare eller en laguppställning. Var och en vårdar sina egen minnen och upplevelser. Förhoppningsvis kan mina Råsundabilder bli en del av det positiva minnet av Råsunda.